Skip to content

Rostfria skyltar

Extremt tåliga och beständiga dörrskyltar

Den absolut mest tåliga materialet som man kan tillverka en dörrskylt i är rostfritt stål. Förutom att den står emot väder och vind, på ett mycket effektivt sätt så är detta skyltmaterial väldigt snyggt och stilrent.
Ytorna på dessa skyltar brukar vara helt blanka eller med andra ord blankpolerade eller så har dom en borstad struktur. Vilken av dessa varianter är då bäst anpassad till en dörrskylt. själv skulle jag säga att den borstade är att föredra om man vill ha en skylt som är lättläst och med god kontrast. Den blanka varianten ger ett mer exklusivt intryck, men den ger en lite sämre läsbarhet, på grund av speglingen i materialet. Du kommer att uppleva en bättre läsbarhet ifrån vissa vinklar än andra, detta beror på hur ljuset reflekteras i skylten.

Det finns några gravyrmetoder som man kan använda för att gravera dessa. Den senaste tekniken heter lasergravyr och med denna metod så bränns gravyren in i dörrskylten, med en svart etsning. Du kommer inte att känna att gravyren går ner i materialet, utan den skapar en ytlig bränning, med andra ord så blir det inget djup i gravyren, men den kommer ändå garanterat att sitta. Tack vare att du får en svart etsning, så blir kontrasten otroligt bra mot skyltens material.

Sedan har vi den klassiska gravyr fräs metoden. Då kommer din text att fräsas ner i materialet, med hjälp av hårdmetall fräsar, som beroende på storlek av texten har olika bredd på spetsarna. Detta är en ganska ovanlig metod på detta material, då slitaget på verktygen är väldigt höga. Denna metod brukar framförallt förekomma på mer industriella skyltar, där kraven på skyltarnas slitage är höga. En av fördelarna med att man fräser ner texten i dörrskylten, är att man både får ett bra djup i gravyren, samtidigt som man kan färgfylla gravyren med önskad färg. Själva färgfyllningsmetoden brukar vara lite dyrare, då detta kräver en manuell handling.

Till sist så har vi diamantgravyr eller ristning som kan användas på dessa skyltar. Antingen så använder man en roterande eller en fast diamntspets, för att utföra gravyren. Den stora fördelen med att gravera dörrskylten med en roterande spets, är att man då har möjlighet att bearbeta materialet och komma ner på djupet med sin text. Används en fast diamant, ristas gravyren, med andra ord så repar man fram sina linjer på texten. Här kommer inte gravyren lika djup ner och ger inte en lika bra kontrast mellan dörrskyltens material och texten.

Vilken metod som din text än är graverad med, så vet du alltid att du kommer att få en mycket tålig skylt, om du väljer att pryda din dörr med en rostfri dörrskylt.