Skip to content

Traditionella skyltar

Klassiska dörrskyltar i mässing…

Utbudet på dörrskyltar är idag enorm och det gör det kanske inte lättare för oss att hitta det vi söker, med egen erfarenhet så har jag alltid svårare när valen är många.
Men hur som helst så har vissa modeller hängt med genom åren och även fast utseendena på skyltarna inte har ändrats markant, så har det hänt lite med tiden.
Letar du efter en skylt som kanske ser lite mer gammaldags ut eller som har lite mer ”krusiduller” än en vanligt rak skylt så bör du hitta en skylt som i grunden är gjuten. Valen här är som vanligt många, vilken form, hur stor och i vilken färg ska din skylt vara i.
Dessa skyltar brukar allt som oftast vara i gjuten mässing och dom brukar gå att välja med olika ytbehandlingar. Jag ska prova att förklara hur dom olika ytorna kan se ut…

Kromad mässing: Är en yta som är ganska lik en blank rostfri plåt. Färgen är grå/silver och högblank.
Oxiderad mässing: Denna yta brukar vara ljusbrun och ha en borstad struktur. Ett bra val om du vill ha en dörrskylt som ser lite mer gammaldags ut.
Blank mässing: En guldaktig yta som är spegelblank. Ett bra val för en exklusivare dörrskylt.
Borstad mässing: En guldfärgad borstad yta
Förnicklad mässing: Denna yta är ganska lik den kromade, fast den är lite gråare och har oftast en lite mattare lyster.

 

traditionella dörrskyltarDessa dörrskyltar brukar vara gjutna i mässing och ger skylten på så sätt ett djup och exklusivitet, där den sitter monterad.
Modellerna brukar vara många och vad man ska välja här är lite beroende på hur dörren ser ut som den ska sitta monterad på. Det finns en del grossister som säljer dessa dörrskyltar till gravyrföretagen, en av dom största aktörerna i Sverige är Signcom, som har ett stort utbud av dessa dörrskyltar. Vad vill man förmedla med sin skylt, ska den vara tydlig, exklusiv, uppseendeväckande? Vill du ha en tydlig skylt, ska du prova att hitta någon som inte har allt för mycket krusiduller, utan hellre är en rakare modell och sedan välja till en text som är relativt rak och lättläst. För en exklusiv skylt, så brukar valet vara en dörrskylt i blank mässing, med ett lite snirkligare typsnitt.
Vilken dörrskylt du än väljer, se till att texten trots allt är läsbar för alla, se till att välja ett typsnitt som du både gillar och som alla kan tyda.